Ce este Zona Libera?

Răspuns: Zona Libera este zona/spatiul care din punct de vedere geografic se afla situat pe teritoriul Romaniei/Comunitatii, dar care, din punct de vedere vamal si fiscal e tratat ca nefiind situat pe teritoriul Comunitatii.

Ce operatiuni pot desfasura in Zona Libera?

Răspuns: In Zona Libera pot fi desfasurate, conform reglementarilor in materie, o gama larga de activitati ce raspund oricaror proiecte sau nevoi economice .
-manipulare, depozitare, sortare, masurare, ambalare, conditionare, prelucrare, asamblare, fabricare, marcare, testare, vânzare, cumparare, expertizare, reparare, dezmembrare a marfurilor, organizarea de expozitii, etc.

Cat timp pot stationa marfurile in Zona Libera?

Răspuns: Marfurile pot stationa nelimitat in timp in Zona Libera, marfurile depozitate nu fac obiectul obligativitatii declararii unui regim vamal si nu sunt supuse garantarii drepturilor vamale.

Ce garantii depun pentru plasarea marfurilor in Zona Libera?

Răspuns: Plasarea marfurilor in Zona Libera Galati sau Braila, indiferent de provenienta lor, nu implica depunerea garantiei vamale, nici plata drepturilor vamale;

Cine declara INTRASTAT?

Răspuns: Declaratia Instrastat este obligatorie pentru toti operatorii economici inregistrati in scopuri de TVA care realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene ce depasesc pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an. Pragurile statistice se stabilesc separat si pot avea valori diferite pentru introduceri si respectiv expedieri intracomunitare de bunuri;

Ce operatiuni de tranzit se deruleaza in NCTS?

Răspuns: Operaţiuni de tranzit pentru mărfuri comunitare şi necomunitare, transportate pe cale rutieră (în procedură normală sau simplificată) şi pe calea ferată sau pe cale aeriană în procedură normală. Nu se depun în aplicaţia NCTS-RO operaţiunile emise în procedură simplificată specifică transporturilor de mărfuri pe calea ferată sau în containere mari, pe calea aerului, pe cale maritimă sau prin conducte.